Med siktet inställt på att spräcka Borås segersvit

Fredag 11 januari 2019

 • Viktigt för Kings att Eric Garcia är tillbaka från sin skada. Foto: Anna Forsström
  Viktigt för Kings att Eric Garcia är tillbaka från sin skada. Foto: Anna Forsström
 • Även Scottie är på väg att hitta formen igen. Foto: Anna Forsström
  Även Scottie är på väg att hitta formen igen. Foto: Anna Forsström
 • Lagkaptenen Martin Pahlmblad i högform. Foto: Anna Forsström
  Lagkaptenen Martin Pahlmblad i högform. Foto: Anna Forsström
 • Ludde Degernäs filar på taktiken inför måndag. Foto: Anna Forsström
  Ludde Degernäs filar på taktiken inför måndag. Foto: Anna Forsström

Efter flera dagars matchuppehåll förbereder sig Södertälje Kings nu för att ta emot Borås Basket i Täljehallen på måndag. Formstarka Borås ligger i skrivande stund på tredje plats i tabellen, just efter Kings, som dock har minst två färre matcher spelade än de flesta lagen i SBL. Kings har vunnit lagens båda två tidigare möten under säsongen.

– Borås kommer från sju raka vinster, är kanske det laget som är hetast i ligan just nu tillsammans med Norrköping, så det blir en tuff fajt. Men det vi har fokuserat på de här dagarna är oss. På fredag kommer vi börja prata Borås, mer taktiska grejer, hur vi vill spela mot dem, säger Kings head coach Ludde Degernäs.

I matchen mot Umeå BSKT förra lördagen saknade Kings både Toni Bizaca (förkyld) och Adam Ramstedt (ryggproblem), medan Eric Garcia gjorde come back efter sin skadeperiod, och Degernäs ger en statusuppdatering om situationen inför boråsmatchen:

– Adam är fortfarande borta, förhoppningsvis kan han träna på fredag, det är ryggen som spökar, så vi får se vad som kommer fram de kommande dagarna. Men Toni är tillbaka från sjukdom, Garcias fot blir bättre och bättre och Scottie (Eric Adams) blir närmare och närmare hundra procent. Så vi är nästan fulltaliga, det har vart bra dagar av träningar.  

– Jag hoppas och tror att den här träningsveckan kommer hjälpa oss få upp intensiteten och spela hårt försvarsspel, för det är våran nyckel och nånting vi måste fortsätta med om vi ska gå långt i årets SBL. Sen måste man vara på tårna från början, det är svårt när man inte är med och behöver jobba sig in i matchen och sen bara slå på en knapp – det går inte. Vi måste vara redo, fysiskt och mentalt, fortsätter han.

Guldkandidaten Borås har en väl sammansatt laguppställning, med sina tre amerikaner i spetsen; de två guarderna Nimrod Hilliard IV och Marcus Tyus samt forwarden Michael Moore, som alla snittar kring 20 poäng per match. Hilliard är med sina 20.4 poäng, 6.6 assists och 22.7 i effektivitet näst bäst i SBL i alla tre kategorierna och ytterst viktig för sitt lag.

– Vi vet ju vilken talang och kraft Nimrod Hilliard är. Det gäller att ”forca” honom att ta så tuffa avslut som möjligt, sätta honom i så tuffa situationer som möjligt, ”trappa” honom, man går och dubblar honom, får bollen ur händerna på honom. Man vill att han ska få så lite boll som möjligt, så är det ju. Sen så är det ju inte bara han, de har ju han Tyus som har spelat riktigt bra en stor del av säsongen, säger Degernäs och talar varmt om motståndarlagets head coach Henrik Svensson:

– Vi har ju vunnit mot dem två matcher så jag förväntar mig att min kompis Henrik kommer göra några ändringar till matchen. Han är nybliven pappa för ett tag sen – jag är jätteglad för familjen Svensson – så han får också uppleva det här med barn på nätterna…

Bland lagkamraterna till Hilliard, Tyus och Moore kan exempelvis nämnas Fredrik Andersson, Jakob Sigurdarson (skadad), William Gutenius, Simon Gunnarsson och Brian Fitzpatrick.

– De har fått tillbaka två spelare från skada: Brian Fitzpatrick och Simon Gunnarsson som är viktiga rollspelare. Det finns mycket talang i det där laget som vi måste se upp med. Det gäller att vi som lag orkar spela hårt och aggressivt försvarsspel i fyrtio minuter och inte låter dem springa golvet, för de vill ju spela sitt transitionspel och de är väldigt farliga bakom trepoängslinjen. De tycker om att ta snabba avslut, det är en del av deras struktur. Det kommer bli full fart på måndag – två lag som tycker om att springa, spela snabb basket, lovar Degernäs.

Matchen börjar 19.04 på måndag. 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings