Äntligen säsongspremiär

Torsdag 29 oktober 2020

Foto: Snapshot Media
Foto: Snapshot Media

Säsongspremiären har på grund av corona skjutits upp två gånger för SBBKs herrlag. Men på torsdag kväll ser det ut som att säsongen äntligen kan dra igång när nykomlingarna Fryshuset Basket kommer på besök i Täljehallen.

 

Det har onekligen varit en lång försäsong för SBBKs herrlag. Efter att säsongen avbröts i förtid i mars och Borås Basket fick ta emot SM-guldet utan slutspel, har SBBK förberett sig för en ny säsong.

 

>>> Läs även: SBBK:s herrlag förbereder sig inför en ny säsong

  

Säsongpremiären skulle egentligen varit den 20:e oktober mot Nässjö på bortaplan men efter fler fall av corona i Nässjö blev det inte så. Nästa match skulle ha varit mot Umeå, men även den matchen ställdes in av samma anledning, smittade spelare i Umeå.

 

– Grabbarna har varit redo för premiär tre gånger nu. Så de är väldigt hungriga och förväntansfulla. Vi har ju velat toppa formen till premiären varje gång så det har behövs planering och tålamod för att ställa om. Men vi har haft en fantastiskt samarbete i ledarstaben, där alla gjort ett riktigt bra jobb för att skapa trygghet i gruppen och hjälpa spelarna, på gymmet och på och av planen, säger Ludwig Degernäs, head coach för SBBKs herrlag.

 

Det är inte bara SBBK som spelar säsongpremiär under torsdagen, även bortalaget Fryshuset gör säsongens första match, eftersom på samma sätt som för SBBK flyttades deras match mot Nässjö fram på grund av corona. De är dessutom nykomlingar i SBL. 

 

Fryshuset Basket är Sveriges största basketklubb och en av idrottssveriges största föreningar med över 2700 licensierade spelare. Föreningen tävlade så sent som 2016/2017 i SBL dam under namnet Fryshuset Basket, men beslutade då att dra sig ur den högsta serien på grund av ekonomiska skäl. På herrsidan är det första gången de spelar i högsta serien under namnet Fryshuset Basket, även om klubben deltagit i andra former och samarbeten, för visst känner vi igen 08 Stockholm, KFUM Söder och Stockholm Capitals. 

 

Fryshuset vann Superettan säsongen 2019/2020 med mestadels egna talanger och även årets trupp består mestadels av spelare från egna leden samt spelare från Stockholmsklubbar som Huddinge och AIK Basket. Rutinen står Aleksa Solevic för, som är en av få i Fryshuset med ligaerfarenheter. Serbiska Solevic har tidigare spelat med Nässjö och Köping Stars i ligan men gick förra säsongen till Fryshuset och snittade över 18 poäng per match i Superettan. 

 

– Solevic är en viktig faktor för dem. Han styr mycket av deras spel och har mycket boll. Vi behöver hjälpas åt i lagförsvaret för att hantera honom, säger Ludwig Degernäs.

 

En av få träningsmatcher som SBBK spelat under försäsongen har varit mot Fryshuset. I den matchen vann SBBK med 102 mot 84.

 

– Vi såg det i träningsmatchen att Fryshuset är ett lag som kommer kämpa i 40 minuter, verkligen ge allt, de har en underdog-mentalitetet, där de har allt att vinna, speciellt i en premiär. Men jag känner att vi är redo att prestera, för det kommer inte fungera att ställa in skorna mot ett lag som Fryshuset, säger Ludwig Degernäs.

 

Enligt coach Degernäs kommer dock SBBKs fokus ligga mer på dem själva än på Fryshuset.

 

– Vi har tränat på bra och målet är att spela som vi har tränat. Vi ska spela tillsammans, osjälviskt, där vi överger den där halvöppna chansen för det riktigt bra läget. Vi vill hitta en balans med spelet ute på golvet och under korgen. Det jag tycker har sett bättre ut nu på försäsongen än förra säsongen är 1-1 spelet, att alla kan vara ett hot och spela med aggressivitet, säger han.

 

SBBK är av flera favorittippade i SBL, inte minst efter att klubben lyckades knyta till sig Viktor Gaddefors.


>>> Läs även: Viktor Gaddefors klar för Södertälje Basketbollklubb
 

– När man är i Södertälje, med de förutsättningar vi har, får man alltid räkna med att vara rankad i toppen och därför trivs jag med mitt jobb.  För mig personligen är den pressen ganska normal och så det ska vara. Med det sagt, jag har stor respekt för de andra klubbarna i ligan. Väldigt många bra lag med bra coacher. Och det kommer bli en speciell säsong, där allt kan hända, säger Ludwig Degernäs

 

Du tänker med tanke på corona?

– Ja exakt, det ser man ute i Europa nu också, det kommer nog gå upp och ner för många lag den här säsongen. Det handlar inte bara om att spelare kan bli smittade utan konsekvenserna  av corona, exempelvis att flera lag, inklusive vi själva, inte har samma djup i truppen. Då slår det hårdare om någon spelare är borta. Men mycket handlar om tålamod, att vi förstår situationen vi är i.  Viktigt att vi alla kämpar, för idrotten är så viktig för samhället och vi ska uppskatta att vi får fortsätta hålla på med idrott.

 

Uppkast torsdag 29/10 19.04 i Täljehallen.

 

... 

Det kommer endast tillåtas 50 personer i publiken och vi kommer i första hand prioritera de med guldkort och i andra hand de med säsongskort. Alla behöver ackreditera sig till matchen. Vid frågor skicka mail till atena@sbbk.se.

 

Vi säljer ut enstaka biljetter till matchen imorgon. Köp dem direkt >>> här (först till kvarn).

 

Matchen kommer att sändas med hög kvalité på sblplay.se. Köp SBL Play-kort och se samtliga matcher i SBL herr live på webben >>>Här. 


Rikard Aspegren 

Relaterade nyheter

 • Säsongen över efter knapp förlust

  Skrivet 2021-05-29

  Den fjärde matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins blev betydligt jämnare än de tidigare, men efter några sista skälvande slutminuter kunde Dolphins titulera sig som svenska mästare säsongen 20/21 med ...

  Läs mer
 • Viktor Gaddefors - Årets MVP i SBL

  Skrivet 2021-05-29

  Varje säsong delas det ut utmärkelser till de spelare, ledare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsongen. Det mest åtråvärda priset är Årets MVP. Priset går till den ...

  Läs mer
 • Vinna eller försvinna i morgon

  Skrivet 2021-05-28

  SM-finalserien mellan SBBK och Norrköping Dolphins fortsätter i samma höga tempo och redan i morgon lördag spelas den fjärde matchen i Stadium Arena. Med tre raka segrar i följd har ...

  Läs mer
SBBK Herrlaget