Årets första match mot Wetterbygden

Fredag 10 januari 2020

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Efter ett matchuppehåll på ganska precis en månad inleder Telge Basket på söndag året med att möta Wetterbygden Sparks på hemmaplan. I sin senaste match den 12 december besegrade Telge IK Eos på bortaplan och ligger på fjärde plats med sju vinster och fyra förluster i den haltande tabellen. 

Under hösten har Telge haft en del problem med skador och har tvingats rotera på få spelare. Att Tayler Mingo och Tilde Ahlin anslöt en bit in på säsongen var därför en viktig faktor som har hjälpt laget att hålla en bra nivå trots skadeläget. Den 3 januari blev det officiellt att truppen förstärks med en ny spelare: den 24-åriga amerikanska forwarden Peyton Whitted, som framför allt blir viktig i insidespelet, däribland returtagningen.  

 

Rekryteringen av Whitted i kombination med att Dara Taylor, som har varit axelskadad sedan matchen mot Alvik Basket i början av december nu gör comeback, lämnar dessvärre inget utrymme för Mingo. Det beror på att truppen nu består av max antal tillåtna icke EU-spelare (tre stycken): Whitted, Taylor och Sarah Toeaina.

 

Tidigare fotskadade Meret Kleine-Beek var tillbaka på planen i matchen mot Norrköping Dolphins den 7 december. Långtidsskadade Mikaela Gustafsson saknas dock fortsatt och kommer vara borta större delen av säsongen (om inte hela) och Tilde Ahlin är ett osäkert kort eftersom hon har ett civilt arbete som inte ger mycket utrymme till att utöva basket på elitnivå. I ljuset av dessa faktorer är 190 centimeter långa Whitteds ankomst extra viktig.

 

Söndagens motståndare Wetterbygden ligger placerat på sjunde plats med fyra vinster och sex förluster, och lyckades bryta en fyra matcher lång förlustsvit i och med segern över Dolphins strax innan nyår. Tongivande är den kanadensiska forwarden Samantha Cooper, som är ligans tredje bästa poänggörare med ett snitt på 22.1 och den bästa returtagaren med 16, samt den amerikanska forwarden Sarah Saba, 14 poäng och 7.7 returer. Viktiga spelfördelare är Lovisa Hjern, som nyligen togs ut till det svenska landslagets bruttotrupp inför OS-kvalet, och den rutinerade spanjorskan Jelena Krsmanovic som gör sin fjärde säsong i laget.  

 

Lagen möttes alldeles i början av säsongen i Huskvarna Sporthall, där Telge drog det längsta strået och vann med 80-55. Men även om lagens respektive prestation hittills talar till Telges fördel spelar förändringarna i laguppställningen in, både vad gäller skador och utbytta spelare. Så för att stå sig konkurrensmässigt under resterande del av säsongen blir det viktigt för Telge att så fort som möjligt hitta samspelet inom laget – med start mot Wetterbygden, klockan 16 på söndag. 

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget