Telge vann i Umeå

Måndag 4 november 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Telge tog sin femte raka seger i SBL när A3 besegrades med 70-66 i en väldigt spännande uppgörelse, när Tayler Mingo gjorde come-back i Telge. 

Kvällens vinst gör också att Telge nu toppar tabellen med sina 10 poäng.

Sarah Toeaina fick pris som bästa telgespelare för sina 23 poäng och sju returer, men Tayler Mingos 21 poäng var nästan värda det priset också.

Viktig insats i slutet när A3 jagade en trea för kvittering, var Tilde Ahlins retur, efter Tamara Radicajs andra missade trea. Den gav Tilde chansen att sätta ett straffkast och definitivt avgöra matchen.  

Men 12 steal i matchen av Telge, varav nio i den första halvleken, visar också att det fanns en aggresivitet i försvarsspelet som gjorde att A3 hade 15 turn-over.  

Coach Viktor Bengtsson efter matchen:

- Vi fick rejäl utmaning av deras zon från den tredje quartern. Det var bra att vi ändå höll dem på 30 poäng i andra halvlek och att de inte fick göra fler. Vi ville sjunka och få dem att skjuta treor, men lyckades inte så bra med det och Sofia Pelander fick göra lite för enkla poäng under korgen.  

Vad säger du då om Tayler Mingos come-back ?

- Hon var ju extremt motiverad till den här matchen, mot det A3 hon lämnade den förra säsongen och vi spelade lite på det. Hon är ju en fantastisk spelare, det vet vi.

Hur länge blir hon kvar ?

- Hennes kontrakt gäller fram till jul och sen får vi se vad hon kan få för andra anbud. Men vi kommer att försöka hitta en lösning för att behålla både henne och Tilde, säger Bengtsson.  

 

I korthet:

Två snygga anfall gav Jelena Ivezic fyra raka, men Sofia Hägg sprang igenom till reducering. Telge gjorde 8-0 och gick till 12-6, när Tayler Mingo, som nyss kommit in, gjorde sina första poäng i årets SBL. Alyssa Lawrence och Tamara Radocaj såg till att A3 gick till 21-17, innan Mingo avslutade den första quartern. 

Ställningen efter första 21-17 för A3.

Mingo inledde den andra med en trea. Mingo och Sarah Toeaina var här ytterst bidragande i Telge och Alyssa Lawrence var det stora hotet i A3. I slutet av perioden fick Tilde Ahlin göra sina första poäng, innan Pelander satte ett av två straffkast. Telge vann den andra quartern med 23-15. 

A3 sköt 70% mot 66 för Telge. A3 hade 18-10 i returer, men de hade också 12 turn-over och Telge nio steal.  

Ställningen i halvtid: 42-36 för Telge

Andra halvlek inledes med fyra poäng av Pelander - bland annat en hook. Mingo tog en trea och satte den för fortsatt telgeledning och Sarah Toeaina och Mingo fyllde på till niopoängsledning. Men med 2.40 kvar var A3 ikapp. Då satte Sofia Hägg en mycket viktig trea och samtitigt som signalen gick för periodpaus, satte Mikaela Gustafsson sina första två poäng. A3 vann perioden med 17-14. 

Ställningen efter tredje: 56-53 för Telge

I början av fjärde hade Telge riktigt svårt att hantera A3:s zonförsvar och A3 gick till 60-56. Dessutom fick Dara Taylor, som varit väldigt nyttig i defence, sin fjärde foul. Sarah Toeaina bröt torkan för Telge och Sofia Hägg satte ännu en viktig trea till 61-61. Isabelle Edholm svarade med en trea för A3, men två gånger Sarah och en gång Dara gjorde att Telge hade 67-64. Lajahna Drummer, som var tillbaka efter skada gjorde ställningen 66-67. Med 19 sekunder kvar foulade Lawrence Tayler Mingo som fick gå till linjen, eftersom det betydde lagfoul för A3. Mingo satte båda till 69-66. A3 jagade förstås en trea och det blev för Radocaj att ta skottet som missade, men A3 tog retur. Sex sekunder kvar och time-out A3. Ny trea från Radocaj följde - miss igen och då tog Tilde Ahlin en avgörande retur och blev foulad. Med fyra sekunder kvar fick hon skjuta straffar och satte sin första och då var saken klar. Telge vann q4 med 14-13. 

A3 sköt  till slut 49% mot 42 för Telge och A3 hade 42-33 i returer. A3 hade 15 tur-over mot åtta för Telge och Telge hade 12 steal. A3 sköt 10 stycken treor och satte bara en. Telge sköt 22 stycken och satte sex. Fem treor mer blev ju i praktiken väldigt avgörande - förstås.  

A3 - Telge 66-70

(21-19, 15-23, 17-14, 13-14)

 

Poäng för Telge:

Sarah Toeaina 23, Tayler Mingo 21, Dara Taylor 9, Sofia Hägg 8, Ellen Åström 4, Tilde Ahlin 3 och Mikaela Gustafsson 2.

Poäng hos A3:

Alyssa Lawrence 14, Sofia Pelander 14, Isabelle Edholm 10, Lajahna Drummer 9, Tamara Radocaj 9, Jelena Ivezic 6, Tiffany Brown 4 och Sandra Hansson 2. 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget