Telgeseger efter förlängning

Lördag 7 december 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I lördagens första match av två i Täljehallen möttes Telge Basket och Norrköping Dolphins i en jämn och fartfylld tillställning som slutade med hemmaseger med 87-83 efter hela 23 ledningsbyten och 14 gånger oavgjort. Poängbäst blev Tayler Mingo med 29 och i Dolphins Teniya Page, 25. För första gången sedan sin skada var Meret Kleine-Beek tillbaka i spel. 

– Jätteviktiga minuter från hennes sida för att avlasta de andra, hon kommer bli bättre och bättre, det var hennes första match på väldigt länge, så vi är jätteglada att hon är tillbaks i rotationen, sade Viktor Bengtsson efter matchen.

 

Åtta ledningsbyten förekom i q1 som slutade med tvåpoängsledning till hemmalaget. När strax över tre minuter återstod kom Kleine-Beek in med välbehövligt längdtillskott i Mikaela Gustafssons frånvaro. Även Dara Taylor stod över dagens match efter den olyckliga krocken med Alvik Baskets Janel McCarville senast.

 

– Hennes axel: hon fick en smäll mot Alvik, den är svullen, så att hon kommer vara borta ett tag här nu, vi får se vad M.R. säger nästa vecka. Mikaela är borta i alla fall december och januari, tillbaka kanske tidigast mars om vi har tur, kan vara hela säsongen också, sade Bengtsson. 

 

Telge fick en fin start på q2 och utökade ledningen lett av Sara Toeaina, men mot slutet var gästerna tillbaka jämsides, med Anna Lundquists energiinjektion i tillägg till Pages poängproduktion (12 poäng i quartern). 

 

– Vi hade lite tufft där när Page tog över lite, men vi kom tillbaks och drog i tuffa skott, man måste vara mentalt stark i såna här matcher och det visade vi idag. Det var jätteimponerande att vi klarar av att dra i tuffa skott när matchen står och väger, vi har mentaliteten för att gå in och vinna såna här tuffa matcher, fortsatte Bengtsson.

 

Efter halvtidsvilan var det Dolphins tur att komma ut starkt med Matilda Ståhl i täten och därmed återta ledningen. Motståndarna stabiliserade dock situationen trots mycket ringkant ut under perioden, vilket till stor del berodde på Mingos nivåhöjning i andra halvlek. 

 

– Mingo, hon tränade inte igår, hon var sjuk, och så gör hon en sån här match i andra halvlek och är helt fantastisk. Vi strugglar hårt med vårt lag när vi försöker få skrapa ihop någa spelare till varje match. Men de spelare som är redo, de är jätteredo, jag är jätteimponerad över deras insats idag.

 

Mingo var även hon lättad över dagens insats: 

 

–  Vi har jobbat väldigt hårt och vi var väldigt lättade att det äntligen betalade sig. Det här var en vinst som vi verkligen behövde och vi höll ihop som ett lag, så vi är väldigt glada över den här vinsten. 

 

Även q4 inleddes i gästernas favör och när Lundquist satte lagets andra trea efter två minuter var ställningen 61-66 vilket innebar läge för timeout för Telge. Timeouten hade effekt och snart var det lika igen – faktiskt även när slutsignalen ljöd och det var dags för förlängning som till en början var oviss och jämn. 

 

– Vi var tvungna i första halvlek att rotera på fler folk så att vi skulle vara fräscha i andra halvlek. Samtidigt så försökte vi ha ett mer varierande anfallsspel, vi försökte gå till fler spelare i anfall. Tjejernas insats var helt otrolig, hur de strugglar och kämpar i fyrtiofem minuter. Man kan ju många gånger begära att man ska kriga i fyrtio minuter – nu var det fem minuter extra – otrolig insats av tjejerna att hålla fokus.

 

SBL, Telge Basket – Norrköping Dolphins 87-83

(20-18), (18-19), (17-17), (19-20), (13-9)

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget