Visby Ladies gästar Täljehallen

Torsdag 10 oktober 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I säsongens tredje match i SBL på lördag möter Telge Basket Visby Ladies, som har förlorat båda sina två inledande matcher mot Norrköping Dolpins respektive IK Eos. Telge inledde säsongen med förlust 63-68 mot Högsbo Basket följd av vinst 80-55 mot Wetterbygden Sparks förra lördagen, och dessförinnan blev det ytterligare en förlust mot Norrköping Dolphins i Svenska Cupen i en vinna eller försvinna-match.

– Vi trodde vi hade kommit lite längre inför Norrköpingsmatchen, men när de la på lite taktik på vårt offense framför allt fick vi svårt. Jag tycker vi har vänt trenden och hoppas att det håller i sig, för vi känner att vi har fått ordning på en del saker, att vi till exempel sänkt våra turnovers – nio stycken bara mot Wetterbygden – en förbättring jämfört mot Högsbo och Norrköping. Jag har ju lagt väldigt mycket fokus de här två träningsveckorna på att kontrollera offense mera, att fatta rätt beslut och hålla turnovers nere, berättar Telges head coach Viktor Bengtsson och fortsätter: 

– Men samtidigt kan vi inte ge upp farten och intensiteten. Spelar man med högre fart och med fler spelare involverade, med fler passningar i anfall – då ökar ju chansen att man har fler turnovers. Vi har inte ändrat vårt sätt att spela utan bara fått lite mer erfarenhet, fått mer tid att spela ihop oss.

 

Visby är liksom Telge ett lag under uppbyggnad som successivt kommer att formas under säsongen och därmed inte helt enkelt att scouta. En av de nya nyckelspelarna är dock enkel att urskilja: den 23-åriga amerikanska guarden Alexa Middleton, som har snittat 22 poäng, fem returer och 3.5 assists hittills.

 

– Middleton är en väldigt duktig guard, hon har ett väldigt fint skott från dribbling, det blir så klart väldigt stort fokus på henne och hur vi ska kontrollera henne och vilka saker vi ska ta bort från henne. De är lite mer individuellt orienterade just nu innan de har kommit in i själva lagspelet och det är ingenting konstigt att individuella prestationer vinner många matcher i början av säsongen. De har många nya spelare, nya importer, och jag tror att de behöver få tid att spela ihop sig. De har förlorat här i början av säsongen, men jag tror att när de får sina bitar på plats kommer de bli bra. Vi måste se till att spela varierat för att få dem att fortsätta jobba och fundera, säger Bengtsson. 

 

Inför matchen har Telge fullt lag sånär som på en långtidsskadad spelare: den 19-åriga centern Frida Olsson, som missar resten av säsongen enligt Bengtsson: 

 

– Frida Olsson blir tyvärr borta resten av säsongen, hon skadade sig på träningen, det är en knäskada – igen – mycket olyckligt. Vi försöker ta hand om henne så gott det går. Resten ska vara pigga, vi har haft lite småförkylningar, men det mesta ska vara under kontroll.

 

Som motvikt till den tråkiga nyheten om Frida Olssons skada blev Bengtsson nyligen utsedd till assisterande coach till det svenska damlandslaget. Head coach är den italienske coachen Marco Crespi och de två andra assisterande coacherna är Mats Levin och Caroline Muzito-Bagenda. 

 

– Det känns bra, det är en jättefin utmaning och uppdraget – man är väldigt stolt över att representera Sverige i alla sammanhang. Det är ett hedersuppdrag kan man säga, där man måste ge allt för att kunna uppnå våra interna mål och Sveriges målsättning. Vi har chans här nu att få rida på den här EM-vågen. Det kommer ett EM-kval, det kommer ett OS-kval och sen är VM också med under luppen. Det är nu vi har en jättefin generation spelare som spelar verkligen toppbasket. Det är väldigt stort, det är nånting som jag värderar väldigt högt som baskettränare och i min karriär att få vara med på den här resan. 

 

Men hur ska han egentligen hinna med allt och hur kommer det fungera att kombinera rollen som head coach för Telge och assisterande coach för landslaget? 

 

– Jag har pratat med mina kollegor och det kan ju vara så att Joakim Lantto kommer att behöva ta lite större ansvar, men när det är landslagssamlingar har inte vi några matcher. Det är inte hela världen ifall vi bara har en tränare en period när vi inte har matcher. Det handlar om att mobilisera andra tränare, och det blir den assisterande tränaren Lantto under den här perioden. 

 

– Samtidigt så har ju även Lantto landslagsuppdrag, så då blir det tvärtom; då blir det kanske jag som måste sköta lite mer av träningarna själv. Men med Lantto som assisterande och som jobbar heltid med basket – inom klubben – då blir det en mycket lättare situation. Det är inte alla damlag som har assisterande tränare med den arbetslängden och då blir det svårare. Jag har fullt förtroende för Lantto, jag tycker han är redo, han är väldigt kompetent att leda detta.  

 

I EM-kvalet har Sverige lottats in i en grupp om tre lag, varav Montenegro och Israel är de andra två lagen. Den 14 november möts Sverige och Israel i den första EM-kvalmatchen i Tel Aviv. Slutmålet är en plats i Basket-EM 2021.

 

Men närmast väntar matchen mellan Telge och Visby för Bengtsson och Lantto. Nu på lördag klockan 15 börjar matchen i Täljehallen.  

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget