Komfortabel seger mot Uppsala i kväll

Onsdag 11 september 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Träningsmatchen mot Uppsala Basket i Täljehallen var ett utmärkt tillfälle för den som ville bilda sig en uppfattning om Telge Baskets trupp 2019/20, innehållande ett stort antal nya spelare. En av dem som utmärkte sig var den amerikanska forwarden Sarah Toeaina, som gjorde totalt 28 poäng och plockade även ett antal returer. Slutresultatet 101-36 visade upp en lagmässig klasskillnad, dock med tillägget att Uppsala saknade Agnes Nordström.

Bortalaget förlorade den första quartern med 6-25 – en matchbild som skulle komma att överensstämma med resten av matchen. Telge tog kommandot från start genom sin aggressivitet och sitt höga tempo, där Ellen Åström och Sofia Hägg hjälpte till att sätta tonen.  

 

Telges head coach Viktor Bengtsson var nöjd med lagets insats: 

 

– De var faktiskt väldigt bra på att hålla fokus i fyrtio minuter. Uppsala har ju tyvärr fått göra lite speländringar vilket gjorde att de hade lite svagare lag. Men vi försökte ta vara på de här fyrtio minuterna, fem-fem-träningarna, där vi lade väldigt mycket fokus på intensiteten i försvar och i anfall att fortsätta jobba med våra grejer. Så jag tycker att vi ändå fick ut ganska bra. 

 

Hemmalagets elva poäng från turnovers mot gästernas noll i q1 hade blivit 22-0 i halvtid och illustrerade skillnaden mellan lagen i förmågan att läsa spelet, pressa fram misstag och orka hålla i. Poängbäst i Uppsala i halvtid var lagkaptenen Ellinor Holmberg med sju, följd av Ellinor Meyer, fyra, medan poängen var betydligt mer spridd i motståndarlaget, som hade gjort totalt 48 mot Uppsalas 16 i halvtid. 

 

Eftersom matchen fortsatte på samma sätt under den andra halvan fanns det mycket tid för publiken att bekanta sig med de nya telgespelarna och laget i stort. Från trepoängslinjen bidrog danskan Hanna Sheikh och Elin Lomgren med några fina skott, medan Mikaela Gustafsson gjorde mycket nytta i tresekundersområdet. De två amerikanska spelarna, guarden Dara Taylor och tidigare nämnda Toeaina, såg redan ut att ha funnit varandra på planen. 

 

– Kemin oss emellan är väldigt stor, redan från början försökte vi hitta varandra och kommer försöka bygga vidare på det, sade Toeaina om samspelet med sin landsmaninna och fortsatte: 

 

– Definitivt en välförtjänad lagvinst, vi kunde inte ha gjort det utan alla fina passningar från Dara och Ellen. Jag kom hit den 28 augusti, så vi har tränat två gånger om dagen i två, tre veckor och jag tror det har hjälpt oss med vår aggressivitet och intensitet. Vi har lagt mycket fokus på försvaret och att sätta press på motståndarna. 

 

För Bengtsson och hans coachteam blir det till att arbeta med ett nyligen sammansatt lag eftersom många spelare har ersatts med nya från föregående säsong, något som han har blandade känslor kring: 

 

– Jag tycker de tjejerna som har kommit in är otroligt motiverade och träningsvilliga, så jag är jättenöjd med värvningarna. Samtidigt tycker jag det är jättetråkigt att vi förlorar och tappar så många spelare, det har ju varit vår kännedom i damlaget; att det har varit väldigt många egna produkter. Nu har vi haft några svåra år med återväxten, så det här blir lite naturlig åtgärd när vi var tvungna att rekrytera utifrån. Men de som vi har rekryterat är jag väldigt nöjd med. 

 

Träningsmatch inför SBL, Telge Basket – Uppsala Basket 101-36

(25-6), (23-10), (21-7), (32-13) 

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget