Norrköping väntar i omgång 2 av Svenska Cupen

Onsdag 18 september 2019

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
På fredag gästar Norrköping Dolphins Täljehallen för att möta Telge Basket i den andra omgången av Svenska Cupen. I sin första match mötte Telge Alviks utvecklingslag som besegrades med 104-59, medan Dolphins vann över Huddinge Basket med ännu större marginal i och med slutsiffrorna 134-28.

 

För de flesta högt rankade lagen i Svenska Cupen har segermarginalen varit väldigt stor och nivåskillnaden mellan lagen inte helt publikfriande, men det har också inneburit att utvecklingsspelarna har kunnat få mer speltid. I Telges match mot Alviks utvecklingslag i söndags fick till exempel utvecklingsspelarna Anastasja Mandrapa och Elina Izgin (båda födda 2003) en del speltid. Men redan i omgång 2 kommer de flesta lagen vara på en mer likvärdig nivå vilket innebär att matcherna kommer att bli jämnare. 

 

Förra säsongen i SBL slog Telge ut Dolphins i kvartsfinalen efter två raka enpoängsvinster (70-69 och 76-75), en borta och en hemma, men inför den här säsongen har lagen genomgått stora spelarmässiga förändringar. Efter träningsmatchen mot Uppsala Basket uttryckte Viktor Bengtsson sin ambivalens kring att mista en stor del av Telges identitet i form av egna produkter, samtidigt som han är väldigt nöjd med nyrekryteringarna. Där återfinns amerikanskan Sarah Toeaina, som verkar ömsesidigt nöjd: 

 

– Det är definitivt en välsignelse, den här stan är så välkomnande och det är så fint här. Inte riktigt redo för det kalla vädret än, men jag får hantera det när det kommer. Jag kom hit den 28 augusti, vi har tränat två gånger om dagen ett tag och jag tror att det har hjälpt oss med vår aggressivitet och intensitet på planen, och vi fokuserar mycket på försvaret. Ligan startar den 29 september och jag tror att de här matcherna hjälper oss att komma in i matchrytmen och med mentaliteten. 

 

I Norrköping har inte bara i stort sett alla spelare bytts ut. I somras lämnade head coachen Jurgita Kausaite posten och ersattes av Kevin Taylor Lundgren, tidigare head coach för IK Eos. Ett urval av nya spelare är Anna Lundquist som har tillkommit från Alvik BBK liksom telgespelaren och trepoängsskytten Patricia Elias. Teniya Page, Tanesha Button och Leslie Robinson (den sistnämnda Michelle Obamas brorsdotter) är lagets nya amerikanska importer som också ska bidra till lagbygget. 

 

Svenska Cupen är indelad i tre regioner: Norr, Mellan och Söder, som alla består av åtta lag var. Inom varje region möts lagen enligt slutspelsformatet ettan möter åttan, tvåan möter sjuan, och så vidare. Direktutslagning gäller, vilket innebär att både Alviks utvecklingslag och Huddinge Basket redan är utslagna ur cupen. Telge (rankad trea) och Dolphins (rankad tvåa) tillhör liksom Alvik och Huddinge Region Mellan. 

 

Det av lagen som vinner på fredag avancerar vidare till omgång 3 bestående av de sex kvarvarande lagen (två från varje region), där det bäst rankade laget får välja motstånd först, det näst bästa därefter, och så vidare. FINAL FOUR spelas sedan i slutet av januari och priset till vinnande lag är en plats i FIBA Europe Cup. 

 

Av: Lina Agnemar

  

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget