Fjärde raka SBL-vinsten för Telge

Lördag 26 oktober 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Matchen mellan Telge Basket och Mark Basket var till en början jämn, men allt eftersom minuterna gick övertog Telge kontrollen och vann med 74-62. Poängbäst blev Sarah Toeaina, 26, och i Mark Shaylen Burnett, 22 (tio returer, sex assists), som hade hunnit bli spelklar. Telge fick däremot klara sig utan Tayler Mingo och skadade Meret Kleine Beek. 

 

–  Vi fick tyvärr inte Mingo spelklar, men det kommer vi nog få nästa vecka, vi ska vara på Migrationsverket varje dag. Det är jätteviktigt att hon kan vara med och spela. Meret ska göra en undersökning nu och kolla hur foten har läkt, hon har ju stövel just nu. Och jag tror väl att rehab inte tar lika lång tid eftersom skadan hade redan börjat läka innan, så jag tror att hon kommer nog kanske kunna göra några matcher i slutet av november, början av december – hoppas vi, men det kan vara hela vägen till juluppehållet och då blir det ju i januari i såna fall, sade Viktor Bengtsson efter matchen och fortsatte om Tilde Ahlin, som satte en premiärtrea i sin comebackpå hemmaplan i den fjärde quartern: 

 

– Det var ju en jätteviktig lösning när vi fick Frida (Olsson) skadad och när Meret försvann också var vi tvungna att agera snabbt och Tilde och Mingo tränade med oss under den tiden, och båda vi två tyckte det var bra med en korttidslösning. Tilde var jätteviktig för oss idag, hjälpte oss med rotationen och fick även dra i en trea.  

 

Telge hade svårt att hitta rytmen i början av matchen och spelade i lägre tempo än vanligt. Att Burnett hade hunnit bli spelklar var viktigt för Mark, som också kapitaliserade på motståndarnas luckor i försvaret vilket underlättade poänggörandet. Burnett skadade sig när några minuter återstod av q1, men trots det blev quartern jämn och slutade 21-19. 

 

– Hon är jätteviktig för Mark så klart: en tuff spelare som tar bollen till korgen, drar mycket fouls, tar offensiva returer. Så det är klart att hon är jätteviktig för dem. Jag känner att från vår sida kan vi pusha bollen mer idag och spela med mer fart. Det har vi gjort bra i de tidigare matcherna, så det tycker jag att vi saknar från vår sida. Vi behöver få mer stopp i försvaret så att vi kan ta mer defensiva returer och därifrån brejka. Vi låter dem scora lite för mycket, så att vi inte riktigt kommer in i våra breaksituationer, sade Ellen Åström, som stod för elva poäng, tre assists och tre returer, och hade dubbel anledning att fira i och med hennes 23-årsdag idag.   

 

Hemmalaget fick en fin inledning på q2 och drog ifrån några poäng, samtidigt som Burnett var tillbaka på planen. Dara Taylor visade sin potential och sitt spelsinne och hade trots den femte foulen när fem minuter återstod av matchen gjort en double-double: 12 poäng och 12 assists, dessutom sju returer och tre steals. Några minuter senare inträffade nästa skada, även den på en nyckelspelare i Mark: Terae Dawn Briggs, som dessvärre inte spelade mer i matchen. I halvtid var ställningen 37-29 och Telge hade börjat skaffa sig ett grepp om matchen.Att hemmalaget bara gjorde totalt nio turnovers i matchen var naturligtvis positivt enligt Åström:

 

– Det är vi jättenöjda med, för det har ju blivit en konsekvens av att vi pushar bollen: att när vi spelar snabbare och måste ta beslut i högre tempo har vi haft fler turnovers. Så det blir konsekvensen av att vi spelar i lite lägre tempo idag, att vi kan kontrollera antalet turnovers bättre.

   

Efter halvtidsvilan ryckte Telge till en 12-poängsledning som hade blivit 14 när tio minuter återstod. Gästerna hade svårt att dölja frustrationen när antalet turnovers steg – en följd av hemmalagets skärpta försvarsinsats som tvingade fram 24-sekundersavblåsningar. Men Mark fortsatte att jaga för att komma ikapp och såg till att reducera poängskillnaden en aning, mycket tack vare Burnett. Sofia Hägg satte dock ett par viktiga treor som var till nytta för att hålla undan och allt som allt gjorde Telge ändå jobbet till sist.

 

– Jag tror vi hade kunnat dra ifrån mer om och lite tidigare om vi hade skjutit i våra skott. Vi sköt 2/18 från trepoängslinjen i första halvlek – hade vi dragit i normala fem, sex av dem så hade vi dragit ifrån i halvlek. Men vårt skott utifrån gjorde att de fick chansen att hänga kvar i matchen längre. Vi gör det ändå hyfsat kontrollerat, men fick kämpa hårt för segern när trepoängsskyttet inte funkade. Jag är nöjd med vinsten – vi börjar där – jag ska inte reta upp mig för mycket på detaljer, sade Bengtsson. 

 

SBL, Telge Basket – Mark Basket 74-62

(21-19), (16-10), (14-8), (23-25)

 

Poäng i Telge: Sarah Toeaina 26, Dara Taylor 12, Ellen Åström 11, Sofia Hägg, Mikaela Gustafsson 6, Elin Lomgren 3, Tilde Ahlin 3, Hanna Sheikh 2

 

Poäng i Mark: Shaylen Burnett 22, Erica Iderstål 13, Cierra Johnson 8, Stina Almqvist 5, Miranda Elebring 5, Terae Briggs 4, Anna Golob 3, Julia Rohner 2 

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget