Styrkemätning mellan två formstarka lag

Torsdag 21 november 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon kväll (fredag) möts Telge Basket och Luleå Basket för första gången för säsongen. Telge inledde säsongen med förlust mot Högsbo Basket (63-68), men har därefter vunnit fem raka, senast mot A3 på bortaplan (70-66), medan Luleå har vunnit fyra av fem SBL-matcher och parallellt deltagit i EuroCup. I EuroCup har det inte gått lika bra och Luleå har förlorat alla sina fyra hittills spelade matcher när två återstår i gruppspelet.

 

I och med det två veckor långa landslagsuppehållet har lagen inte spelat SBL-match sedan början av november, men i kväll får de chans att mäta sig med varandra i den haltande tabellen där Telge för närvarande är tvåa och Luleå trea. 

 

– Jag har precis kommit tillbaka från landslag. Det är bara att slänga sig in i jobbet och hoppa på direkt här, det finns ingen tid att återhämta sig, för det är match på fredag igen. Det har varit väldigt kul och inspirerande att jobba med den här staben och det här gänget spelare, otroligt duktiga, de spelar på en väldigt hög nivå. Atena (Gerontidou) var med, Emma Skarle som är fysioterapeut från Södertälje var med och sen ett gäng södertäljespelare så klart. Jag försöker komma positiv och inspirerad, säger Telges head coach Viktor Bengtsson, efter landslagsuppdraget som assisterande coach till head coach Marco Crespi. Värt att notera är också att Hanna Sheikh nyligen representerade det danska landslaget mot Italien, där hon bidrog med nio poäng under sina tio minuter på planen. 

 

Samma dag som Luleå mötte IK Eos (8 november) meddelade klubben att samarbetet skulle avslutas med den litauiska guarden Santa Balkojiene som inte kommit upp i förväntad nivå. Höga är också förväntningarna på lagets amerikanska guard och WNBA-finalist Natisha Hiedeman, som får idel lovord. 

 

– Hon står för mycket av bollinnehavet och vi ska försöka hitta en lösning defensivt för att störa hennes spel och Luleå så mycket som möjligt. Så visst blir det en del defensivt fokus på Hiedeman, fortsätter Bengtsson.

 

Luleå tillhör ännu en säsong SBL-toppen med välkända namn som Chioma Nnamaka, Josefin Vesterberg och Allis Nyström. Där finns även den amerikanska forwarden Ivey Slaughter som snittar 13.2 poäng och 7.4 returer per match och den montenegrinska forwarden/centern Milica Jovanovic (12 poäng, 5.8 returer och 3.2 assists). 

 

– Vi tittar litegrann på hur de spelar. De spelar ganska stort nu när de inte har Santa kvar och är ganska stora på position tre. Så får vi se hur vi ska försöka matcha upp dem – vi är ju lite starka på guardfronten och de är starkare nära korgen. Så vi får försöka lita på att vi har bra koll på bakplan och försöka dra nytta av det. Och sen självklart är det ett litet problem i försvar när vi är lite mindre. 

 

Mot A3 senast lyckades Telge väl med att kontrollera insidespelet. Och med både Tayler Mingo och Tilde Ahlin tillbaka för en kortare period får laget större rotation, värdefull erfarenhet och kompetens vilket underlättar i skadade Meret Kleine-Beeks frånvaro (beräknas vara tillbaka om 1-2 veckor enligt Bengtsson). 

 

– Vi har kommit tillräckligt långt för att spela hyfsat bra. Vi har nog en växel till innan alla hittar varandra och hittar sina roller. Vi gjorde en jättebra insats mot A3, det är ovant för mig när man kan ha en, två spelare som gör en sisådär match, men ändå ha många spelare som kan kliva fram om starterserna inte levererar. Jag tycker att vi har ett ganska brett lag och det är väldigt kul, säger Bengtsson. 

 

Matchen börjar 19:00 i Täljehallen i morgon. 

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget