Telge utklassade Eos i Lund

Lördag 14 december 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Sarah Toeaina gjorde 26 poäng när Telge slog Eos med 76-51. Alla de åtta som fick speltid bidrog med poäng. 

En stark insats av telgetjejerna, som faktiskt bara bjöd Eos på fyra straffkast - det visar på diciplin.

Dubravka Dacic i Eos stod för en dubbel dubbel med 12 poäng och 11 returer, men sex av de där 12 kom i matchens första del.

Coach Viktor Bengtsson:

Eos hade ett bra sänk i första men sen hade de ingenting kvar när vi försvarade bra vid trepoängslinjen. Tjejerna fortsatte att jobba hårt och om vi lyckas med försvaret och inte släpper till så mycket poäng, behöver vi inte göra så många framåt för att vinna.

Att ni bara lät de skjuta fyra straffar då, hur nöjd är du med det ?

- Det där kan ju bero på. Om man låter dem sätta många tvåor, skulle man kanske ha foulat mer, men nu när vi när de inte gjorde det så var det ju en stor nyckel, säger Viktor Bengtsson.

Det här vinsten innebär att Telge har sju vinster och fyra förluster, lika många förluster som Dolphins, som idag förlorade mot Högsbo efter förlängning. Högsbo vann med 77-76.  

Luleå har bara en förlust, medan Högsbo och A3 har två.  

 

Matchen:

Sarah Toeaina visade vägen med sina 16 poäng i första, förstås, men i inledningen var det Dacic som gorde sex poäng på tre försök. Eos sköt bra från trepoängslinjen (fem treor i första) och det höll dem i matchen. Telge tog ledningen första gången efter 4.23 och dominerade därefter - ända fram till det att sex sekunder återstod. Då drog Meret Kleine-Beek en osportslig foul som kostade fem poäng bakåt. Först satte Sofie Ljungcrantz två straffar och sen satte Kajsa Lundholm en trea. 

Ställningen efter första: 27-26 för Eos.

Dacic öppnade även den andra quartern, men sen var det Telge för hela slanten. Efter 1.48 kom de första poängen från Tayler Mingo och då var hon igång. I med bollarna och rev ner returer, både offensiva och defensiva. Eos fick nu bara poäng från Dacic och Maya Goulding. Telge vann perioden med 13-8 och hade skjutit 46% mot 40. Telge tog också fler returer - 20-15.

Ställningen i halvtid: 39-35 för Telge. 

Goulding öppnade, men det var fortsatt bara hon och Dacic för Eos, Hos Telge var Mingo fortfarande het och Sarah Toeaina och Ellen Åström hjälpte också till. Med minuten kvar och ställningen 53-42, fick äntligen Hanna Sheikh se en trea gå i och det var de sista poängen i q3. Telge vann perioden med 17-7.

Ställningen inför avslutningen: 56-42 för Telge 

Ellen Åström gjorde sina 11:e poäng direkt och det följdes av tre stycken telgetreor under de första fyra minuterna. Sarah Toeaina, Tilde Ahlin och Elin Lomgren. Den enda i Eos som fick i bollen under den perioden var Emelie Ånäs och hon blev då utbytt. Innan det var över kunde Meret Kleine-Beek skjuta i två straffkast och koma med i protokollet. Matchen avslutades med att Eos och  Julia Nyström satte en trea för Eos.

Telge sköt 43% mot 40 för Eos, men Eos satte sju treor mot sex för Telge. Returerna vann Telge med 41-33 och hade också bara hälften så många turn-over - 10 mot 20.    

Slutresultat: Eos-Telge 51-76 

 

Poäng hos Telge:

Sarah Toeaina 26, Taylor Mingo 14, Ellen Åström 11, Elin Lomgren 9, Tilde Ahlin 7, Sofia Hägg 4, Hanna Sheikh 3 och Meret Kleine-Beek 2.

Poäng hos Eos:

Dubravka Dacic 12, Julia Nyström 11, Maya Goulding 9 (13 returer), Kajsa Lundahl 5, Sofie Ljungcrantz 4, Tove Hultin 3, Louise Noaksson 3, Emelie Ånäs 2 och Thea Fischer 2.  

 

  

Relaterade nyheter

SBBK Damlaget